erfgoedobject

Concertgebouw

bouwkundig element
ID
29673
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29673

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Concertgebouw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig concertgebouw, thans cultureel centrum. Gebouwd als concertgebouw in 1830 in opdracht van "Société du Concert de Réunion" naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) ter vervanging van het hier circa 1580 gevestigde Boterhuis. Oorspronkelijk een lijstgevel van acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak; links een rondboogpoort met verbindende doorgang naar de Naaldenstraat; rechts de conciërgewoning in plaats van vroegere grote ronde zaal voor de botermarkt met middenin de grote weegschaal, achteraan rechts een stapelkelder voor de boter. Huidig uitzicht met vijf traveeën en twee bouwlagen resultaat van verschillende wijzigingen. In 1994 opnieuw beschilderde gevel: geblokte hoekkettingen en vensteromlijstingen op bovenverdieping zijn grijs-roze gevlekt, de geprofileerde lijst onder kroonlijst is donkergrijs gevlekt, verdiepte vlakken boven de bovenvensters met bloemmotieven, architraafband onder de kroonlijst met geschilderde veelkleurige rozetmotieven. Sterk symmetrisch opgebouwde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met verwerking van arduin voor plint, kordons, muuropeningen en laatclassicistische ornamenten als kroonlijst, gegroefde consoles en balusterbalkon. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden. Linker- en rechter travee afgelijnd door geblokte lisenen. Rechthoekige muuropeningen; op begane grond betralied; op tweede bouwlaag in geprofileerde omlijsting en afwisselend rechte en frontonbekroning op gegroefde consoles. Klassiek hoofdgestel met klossen en beschilderde fries.

  • RAU J.A., Een miskend gebouw in Brugge: het Koncertgebouw, in Brugge Die Scone, XIV, 1993, nr. 2, p. 4-5.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Concertgebouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29673 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.