Hôtel des Courtiers

Beschrijving

Voormalig "Grand Hôtel du Commerce" of "Grand Hôtel", met behouden functie. Heden zogenaamd "Hotel Navarra". Gebouwen op L-vormige plattegrond met binnenplein afgesloten van straat door middel van smeedijzeren hek.

Voorhuis van vier + twee traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak (Vlaamse pannen); gevel van 1842 doch met oudere kern, zie achtergevel. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven de grijze plint met vier kelderopeningen onder meer één hoge beluikte. Belijnende kordons. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijsting, op begane grond gegroefde lekdrempelconsoles, op tweede bouwlaag rechte kroonlijst. Soortgelijke zijgevel op bepleisterde plint met kelderopening. Rechthoekige vensters. Op begane grond twee grote houten erkers. Achtergevel: bakstenen puntgevel met sporen van oudere openingen. Tegen voorhuis leunt een diephuis aan en links ervan een breedhuis van telkens vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel; donkere plint. Rechthoekige vensters, bij l.gevel op doorgetrokken arduinen lekdrempels; deur geeft toegang tot gedeeltelijk overwelfd steegje.

Achterhuis op L-vormige plattegrond. Dubbelhuisopstand van vijf + drie traveeën en drie bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakkapellen. 18de-eeuws uitzicht, doch vermoedelijk oude kern van circa 1600, zie verdiepte rechthoekige travee-nissen. Volgens L. Devliegher in 1924 omvormen van vierkante vensters tot rechthoekige vensters, hierdoor kwam een mansardedak met dakkapellen tot stand. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met in centrale travee arduinen deuromlijsting in rococostijl; niet te identificeren steenhouwersmerk; ovaalvormig bovenlicht; smeedijzeren waaier. Rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling volgens 18de-eeuws patroon. Rechthoekige muuropeningen, op verdiepingen met lekdrempels. Tegen dit pand sluit een breedhuis aan van zeven traveeën en drie bouwlagen uit de 19de eeuw onder mansardedak. Tuingevel: witbeschilderde lijstgevel van baksteen met rechthoekige muuropeningen, deur en vensters op tweede bouwlaag in bakstenen omlijsting met oren. Houten kroonlijst op klossen. In de tuin twee 19de-20ste-eeuwse gebouwen met daartegenaan de vroegere stalgebouwen. In de tuin bewaarde ijskelder.

Interieur. Voorgebouw volledig onderkelderd met twee rechthoekige kelders afgedekt met tongewelf. Begane grond met bewaarde vestibule; monumentale trap in second empirestijl: twee grote kariatiden sluiten het trappenhuis af, wenteltrap versierd met stijlen op zwaantjes. In de tuinvleugel: grote zaal met pleisterplafonds versierd met rozetten.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier DW 002027.
  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 1979.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag. Monumenten van vervoer(ing). Hans Memling, 1994, p. 46-48.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 341.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nr. 442, p. 58, 158, 688-689.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje