Stadswoning gedateerd 1679

Straat Sint-Jakobsstraat

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is beschermd als monument Stadswoning, gedateerd 1679

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning, gedateerd 1679

Beschrijving

Dubbelhuis van vier/drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); trapgevel met natuurstenen opschrift 1679 in de top in plaats van houten gevel. In 1869 : verlagen van vensters en toevoegen van lekdrempels. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect H. Markey (Brugge) onder meer: herschilderen in baksteenrode kleur, invoegen van houten bol- en kruiskozijnen. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) met rechthoekige vensters onder ontlastingsboog met figuratieve sluitstenen tussen diamantkoppen; penanten belijnd met speklagen ter hoogte van de boven-, tussen- en onderdorpels van de vroegere kruiskozijnen. Geblokte grijsbeschilderde barokdeuromlijsting onder klein rechthoekig bovenlicht; voetenschraper. Topvenster tussen ronde oculi met waterlijst en glas in lood.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 139/1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 35/1869.