Huis Het Schietspel

Straat Sint-Jakobsstraat

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is beschermd als monument Burgerhuis Het Schietspel

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis Het Schietspel

Beschrijving

Zogenaamd "het schietspel", zie opschrift in de cartouches. Enkelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartalankers 1674 ter hoogte van de tweede bouwlaag. Resultaat van historiserende "Kunstige Herstelling" in 1895-1896 naar ontwerp van architect J. Bisscop (Brugge): onder meer verbouwen van 16de-eeuwse benedenverdieping; deur en kruisvensters worden gevat in korfboognissen, geprofileerde dagkanten op versierde voetstukken; de Lodewijk XVI-deuromlijsting wordt vervangen door een tudorboogdeur met gedeeld bovenlicht; invoegen van kruiskozijnen en cartouches in de boogvelden van topvensters; twee rechter traveeën krijgen een getrapte top met getorst topstuk en bolornament. In 1983 consoliderende "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge). Verankerde bakstenen trapgevels (respectievelijk 10 + 8 treden en 4 + 5 treden en topstuk) met uitgewerkte ankers. Gebruik van zandsteen onder meer voor plint; kozijnconstructies, op begane grond van geelachtige baksteen gevat in korfboognis; bovenvensters met negblokken en over de penanten doorlopende onder-, tussen- en bovendorpels. Beluikte rondboogopening en smeedijzeren windvaan in de linker trapgevel. Bewaarde zij- en achterpuntgevel van verankerde baksteen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 160/1895, nr. 1625/1982.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen, Ezelstraatkwartier, Brugge, 1989.
  • CONSTANDT L., Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 116-117.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 343.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje