erfgoedobject

Poortgebouw van het Hof van Miraumont

bouwkundig element
ID
29686
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29686

Juridische gevolgen

Beschrijving

Poortgebouw van het voormalige zogenaamde "Hof van Miraumont" toegang verlenend tot een binnenplaats waar tot in 1948 een diephuis met puntgevel getypeerd door Brugse travee, type I, en een breedhuis uit de 16de eeuw stonden. Ingangsgebouw van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). Bepleisterde en grijsbeschilderde onderbouw met rondboogpoort van beschilderde arduin uit midden 17de eeuw: classicerende barok voor de portiektravee met Toscaanse zuilen en ingeschreven rondboogpoort op pilasters met geblokt archivolt; kleine rechthoekige voetgangersdeurtjes onder een vierkant bovenlicht opgenomen in een parement met imitatievoegen uitstralend boven de lateien. Bovenbouw uit de 19de eeuw van verankerde donkere baksteen met talrijke bouwnaden, voornamelijk rond de aangepaste vensters, de middenste boven de poort voorzien van een ijzeren leuning.

Aan de binnenplaatszijde is het poortgebouw uitgewerkt als een met graatgewelven overkluisde galerij met vier geblokte bogen op Toscaanse zuilen. Poort en arcade van arduin met 17de-eeuws steenhouwersmerk te identificeren met familie Baudry (?) (Ecaussinnes).

  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen, Ezelstraatkwartier, Brugge, 1989.
  • BEERNAERT B., Open Monumentendag Vlaanderen. 17 de eeuwse architectuur in de binnenstad, Brugge, 1993.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 343.
  • VAN BELLE J.L., Signes Lapidaires. Nouveau dictionnaire. Belgique et Nord de la France, Louvain-la-Neuve, 1994, nr. 47, p. 18, 51, 158, 622.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

  • Is deel van
    Patriciërswoning Hof Bladelin

  • Is deel van
    Sint-Jakobsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Poortgebouw van het Hof van Miraumont [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29686 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.