erfgoedobject

Laatclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
29696
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29696

Juridische gevolgen

Beschrijving

Laatclassicistisch herenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw als verbouwing van twee diephuizen, zie kelders, verankering en gecementeerde achtergevels. In 1855 toevoegen van lekdrempels. Enkelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met gebruik van arduin voor plint en de aangepaste omlijsting van de rondboogpoort. Rechthoekige vensters, op de mezzanino haast vierkante met bewaard 17de-eeuws houtwerk. Eenvoudig hoofdgestel.

Interieur. Volledig onderkelderd; links kelder met tongewelf en rechts kelder met twee graatgewelven gescheiden door gordelboog. Dakgebint uit 16de-17de eeuw; drie schaar- en nokgebinten, links met hergebruikte kepers van ouder spant, achteraan met koningsstijl tot aan de hanenbalk; rechts twee dubbele schaar- en nokgebinten.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 9 oktober 1989.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 184/1855.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Laatclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29696 (Geraadpleegd op )