Gotische stadswoning

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Sint-Jansstraat
Locatie Sint-Jansstraat 8, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gotische stadswoning

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gotische stadswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Typologiestadswoningen
Stijlgotiek
Datering19de eeuw

Beschrijving

Imposant gotisch diephuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Vóór 1899: puntgevel van vier traveeën; zijvensters opgenomen in afbuigende travee-nissen: middenvensters ingeschreven in een brede, naar boven toe vernauwende nis die alleen nog de centrale zolderopening omvatte: latere links aanbouw van één travee-nis afgesloten door gekoppelde korfboogjes. In 1899 wordt een symmetrische compositie doorgedreven: in de nu gelijkbenige trapgevel wordt elke travee-nis afzonderlijk behandeld als Brugse traveeën, type I; het blinde maaswerk van de kop is het meest uitgewerkt in middentraveeën en wordt in de zijtraveeën vereenvoudigd en symmetrisch toegepast; uiterste travee-nissen naar het patroon van de vroegere linker aanbouw. Herschilderd in 1998. Verankerde bakstenen trapgevel (13 treden + topstuk), witbeschilderd boven de natuurstenen plint - gedeeltelijk van Doornikse steen - met rondbogige beluikte en vierkante betraliede kelderopening. Brugse traveeën, type I met gedeeltelijk bewaarde kwartrond geprofileerde dagkanten en maaswerk. Rechthoekige muuropeningen; deur met arduinen buitentrap; T-ramen en natuurstenen bolkozijnen onder beluikte rondboogopening en hijsbalk in de geveltop. Twee polygonale schoorsteenschachten. Achtergevel: verankerde bakstenen puntgevel met in de loop van de 19de eeuw aangepaste muuropeningen, zie ontlastingsbogen. Vermoedelijk hermetselde top.

Interieur. Twee kelders met tongewelf straat. Kelder links met kaarsnissen. Kelder rechts met spaarnis en houten spiltrap. Op verhoogde begane grond, steektrap en voorts ook marmeren schouwen uit de 19de eeuw en plafonds met stucwerk.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 348.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Sint-Jansstraat

Sint-Jansstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.