erfgoedobject

Burgerhuis en koetshuis

bouwkundig element
ID
29706
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29706

Juridische gevolgen

Beschrijving

Dubbelhuis in neorococostijl met achterliggend koetshuis in Sint-Walburgastraat, van zes traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan de straat, leien). Oude kern uit de 18de eeuw van één bouwlaag met eenvoudige bepleisterde gevel. Huidig uitzicht naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) van 1899. Dubbelhuis van zes traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak. Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel boven de grijze plint doorbroken door drie betraliede en één beluikte kelderopening, laatst genoemde met in de stoep ingewerkte toegangstrap. Gevelgeleding door middel van kordon vormende lekdrempels en de kroonlijst op rijkelijk uitgewerkte rocailles van terracotta. Voorts verder hanteren van de rococovormentaal voor de afwerking van de licht getoogde vensters, de rondboogdeur in schouderboogvormige omlijsting onder gestrekte druiplijst en de dakkapellen en oeils-de-boeuf; verzorgd ijzer- en houtwerk naar geaccentueerd patroon uit de tweede helft van de 18de eeuw.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 74/1899.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 350.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis en koetshuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29706 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.