Burgerhuis van 1836

Beschrijving

In 1997 aangebracht opschrift door kaligraaf B. Neuenschwander: "Hier leefde orgelmaker Dominicus Berger geboren op 2 september 1747 inde O.L.Vrouwparochie overleden op Messidor V/1 juli 1797". Laatclassicistisch breedhuis van 1836 als verbouwing van vermoedelijk een laatgotische schermgevel, zie oorspronkelijke balklagen en gevelordonnantie met travee-nissen. "Kunstige Herstellingen" in 1989 en in 1996 naar ontwerp van ir. architect R. D'Hespeel (Brugge) respectievelijk kopiëren van houten erker en herbepleisteren van gevel. Heden enkelhuistype. Vier traveeën en drie en een halve bouwlaag op L-vormige plattegrond onder schilddaken (Vlaamse pannen). Bepleisterde en muntgroenbeschilderde lijstgevel, boven grijze plint. Ordonnerende imitatiebanden op de begane grond, bovenbouw met pseudo-hoekstenen en hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Op de tweede bouwlaag verzorgde houten erker opgevat als aedicula. Rechthoekige muuropeningen, boven ingepast in doorlopende rechthoekige nissen en kleine langwerpige vensters voor de mezzanino.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 215/1995.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 125/1836.