Gouverneurswoning Hotel Ruzette met koetshuis

Straat Sint-Maartensplein

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is beschermd als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Gouverneurswoning Hotel Ruzette met koetshuis

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gouverneurswoning Hotel Ruzette met koetshuis

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Ruzette", zie de vroegere bewoner baron A. Ruzette, gouverneur van de provincie West-Vlaanderen. Vrijstaand herenhuis met ommuurde - nu geasfalteerde - tuin. Ommuring van 1912 getypeerd door pilasters met vaasbekroning, spiegels en opengewerkte balustrade. Dubbelhuis van negen traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (nok parallel aan het plein). Oude kern, zie kelder. Uitzicht uit de eerste helft van de 19de eeuw. In 1874 toevoegen van dakkapellen en in 1912 van simili-natuurstenen erker aan de oostzijde Sterk symmetrisch opgebouwde bepleisterde en geelbeschilderde lijstgevel belijnd door kordons en de eenvoudige kroonlijst. Middenrisaliet: centrale portiek getypeerd door vier Ionische pilasters en arduinen zuilen, hogerop natuurstenen erker met Corinthische zuilen, opengewerkte balustrade en dakkapel met Corinthische zuilen, gebogen fronton en vaasornament. Rechthoekige vensters in vlakke omlijsting op doorgetrokken lekdrempels. Bijhorend verbouwd koetshuis.

Interieur. Onderkelderd met onder meer kelder met vier graatgewelven op middenpijler met afgeschuinde hoeken. Arduinen wenteltrap naar kelder. Deels behouden planindeling van 19de-eeuws herenhuis. Bibliotheek op begane grond rechts met houten muurkasten en schoorsteenmantel in neorenaissancestijl. Enkele uitgewerkte 19de-eeuws stucwerkplafonds.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 0041/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 94/1912, nr. 412/1912.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 356.