Herenhuis in classicistische stijl

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Sint-Maartensplein
Locatie Sint-Maartensplein 5, 6, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis van 1778-1781

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1974.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Classicistisch herenhuis van 1778-1781

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imposant herenhuis van 1778-1781 gebouwd in opdracht van François van Hamme ter vervanging van gotisch diephuis met schermgevel deel uitmakend van het voormalige jezuiëtencollege. Thans school. Breedhuis van negen traveeën en twee en een halve bouwlaag onder schilddak (Vlaamse pannen). Streng symmetrisch opgebouwde bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven de grijze plint in Lodewijk XVI-stijl. Sokkelvormende begane grond verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven rondboognissen met rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting met oren en voetstukken. Belijnende puilijst op languitgerekte gecanneleerde consoles. Bovenverdieping begrensd door imitatie-hoekstenen en een gekornist entablement; uitgewerkt middenrisaliet van drie traveeën geritmeerd door composiete pilasters onder een driehoekig fronton; timpaan verrijkt met blinde oculus omzoomd door bloemenkrans uitlopend op festoenen. Voorts rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting met oren en vlakke sluitsteen, borstwering met panelen. Bewaard houtwerk. Rechts lagere aanbouw van twee traveeën en één bouwlaag. Steekboogvensters in vlakke omlijsting met oren.

Interieur. Typerende planindeling en ruimtewerking met koetsdoorrit in rechter travee geritmeerd door arcade van rondbogen op Dorische zuilen, links aansluitende centrale gang met aan beide zijden enfilade van salons met marmeren schouwen, houten lambrisering en stucwerk. Aan de straatzijde onder meer supra portes en schouw met schilderijen van vermoedelijk Jan Garemijn voorstellend putti met allerlei attributen die op handel en zeevaart wijzen onder meer kompas, landkaart, zonnewijzer, geld, wereldbol en schepen. Salon aan tuinzijde met Lodewijk XVI-aankleding: houten lambrisering met spiegels, bespanning met kamerhoog en kamerbreed Mechels goudleder getypeerd door muziekinstrumenten, vaasmotieven en guirlandes. Bordestrap. Sommige kamers op de bovenverdieping bewaren marmeren schouwen onder meer in Lodewijk XVI- of empirestijl.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 356.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Sint-Maartensplein

Sint-Maartensplein (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.