Stadswoning met achterhuis

Beschrijving

Voorhuis uit de 17de eeuw gescheiden van achterhuis uit het eerste kwart van de 18de eeuw door een binnenkoer. In de loop van de 19de eeuw aanpassen van muuropeningen. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1988 naar ontwerp van architectenbureau L. Vermeersch (Brugge): onder meer herstel van parement en vernieuwen houtwerk volgens bestaand patroon. Voorhuis van twee traveeën - enkelhuisopstand - en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen tuitgevel, top afgewerkt met vlechtingen. Gecementeerde plint. Rechthoekige deur en vensters onder ontlastingsbogen en grosso modo bewaarde afgeschuinde dagkanten. Rondbogig zolderluik in omlijsting van donkere baksteen in de geveltop. Soortgelijke achtergevel; bovenvensters met zandstenen bolkozijnen.

Achterhuis toegankelijk via tudorboogpoortje, rechts van het voorhuis, met afgeschuinde dagkanten. Verankerde bakstenen tuitgevel met vlechtingen. Steekboogvensters en -luik, geflankeerd door ruitvormige kijkgaatjes, in top steigergat.

• Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 735/1988.
  • CONSTANDT L. (ed.), Behoedzaam omgaan. Monumentenzorg in Brugge, 1988-1993, 1994, p. 186.