erfgoedobject

Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
29717
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29717

Juridische gevolgen

Beschrijving

In zijn huidige vorm, breedhuis van drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), met neoclassicistische gevel van 1912 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge), in plaats van breedhuis met 19de-eeuwse dubbelhuisopstand en laatclassicistische lijstgevel van vijf traveeën en drie bouwlagen "Kunstige Herstelling" van 1998-1999 naar ontwerp van architect F. Delacourt (Brugge) met betrekking tot voorgevel onder meer herstel van de erker en het houtwerk. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel op arduinen plint. De begane grond met imitatiebanden vormt de sokkel voor de gecanneleerde Corinthische pilasters in kolossale orde van de tweede en derde bouwlaag; afgelijnd door een entablement en kroonlijst op uitgelengde klossen en tandlijst. Links, afgeronde, versierde erker. Op begane grond, segmentboogopeningen met sluitsteen. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijstingen met markante druiplijst op consoles; paneelwerk.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 22 september 1998.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 795/1999.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 27/1912.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis met neoclassicistische lijstgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29717 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.