Heestenhoeve

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Heist-op-den-Berg
Deelgemeente Itegem
Straat Bruulstraat
Locatie Bruulstraat 40, Heist-op-den-Berg (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Heist-op-den-Berg (adrescontroles: 11-10-2006 - 11-10-2006).
  • Inventarisatie Heist-op-den-Berg (geografische inventarisatie: 01-01-1997 - 31-12-1997).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Heestenhoeve

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is beschermd als monument Heestenhoeve

Deze bescherming is geldig sinds 05-04-2005.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen ingeplant op omhaagd terrein, opklimmend tot de 18de eeuw: verankerde bakstenen gebouwen, gegroepeerd rondom een gebetonneerd erf met woonstalhuis ten noordoosten, schuur ten noordwesten en wagenhuis ten zuidoosten.

Woonstalhuis (nok parallel aan de straat, pannen) met woning van vier traveeën en uitspringend stalgedeelte van twee traveeën. Beluikte en betraliede rechthoekige vensters onder houten latei; rechthoekige deur onder dito betralied bovenlicht; linker zijgevel met opkamer in de zuidoostelijke hoek en deels betraliede kloosterkozijnen in deels gekalkte omlijstingen. Bedrijfsdeel met rechthoekige muuropeningen onder houten latei, gedeeltelijk aangepast; in de rechter zijgevel sporen van zandstenen hoekblokken. Interieur volledig aangepast aan moderne noden.

Tweebeukige schuur van vier traveeën onder geknikt schilddak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen). Uitgespaarde oostelijke hoek en rechthoekige muuropeningen onder houten latei. Graffiti die verwijzen naar de familie Van de Bosch, eigenaars van in de 18de eeuw tot op heden, en jaartallen met als oudste 1762.

Bron: Kennes H. & Steyaert R. 1997: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kantons Duffel - Heist-op-den-Berg, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Kennes, Hilde

Datum tekst: 1997

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Itegem

Itegem (Heist-op-den-Berg)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.