erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID
29723
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29723

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Korte Vuldersstraat. Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); trapgevel gedateerd "16 / 69" aan weerszij van het zoldervenster. Verfraaiende "Kunstige Herstelling" van 1930 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) onder meer toevoegen van de kruiskozijnen, geblokte ontlastingsbogen, vensterindelingen met glas in lood in het bovenlicht; op het ingediende plan van de "huidige toestand" staat 1665. Verankerde bakstenen trapgevel (8 treden + topstuk) met gebruik van natuursteen voor de hoekblokken, de lijst die de hoekblokken ter hoogte van het topstuk verbindt, de omlijsting van zoldervenster met klein driehoekig fronton en sporen van verdwenen zijvoluten en de plint. Openingen met afgeschuinde dagkanten. Hijshaak. Links, houten poortje dat via een steegje Sint-Salvatorskerkhof verbindt met de Goezeputstraat.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 530/1930.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 358.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29723 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.