Refter Cantine van Sint-Salvator

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Korte Vuldersstraat. Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), als resultaat van "Kunstige Herstelling" van 1930 naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge); huidige gevel in plaats van 19de-eeuwse lijstgevel. Bewaarde oudere kern, zie kelder. Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) met gebruik van natuursteen voor hoekblokken, kruis- en bolkozijnen. Gevelindeling en afwerking van de muuropeningen naar 17de-eeuws Brugs patroon met verfraaiende details onder meer geprofileerde tussenstijlen en figuratieve consoles van de benedenvensters. IJzeren uithangbord met opschrift "Cantine van St.-Salvator" verwijst naar voormalige functie als refter, aangekocht door de kerk in de loop van de 13de eeuw.

Interieur. Kelder met houten zoldering en rondboognissen. Begane grond. Gelagzaal met behouden moer- en kinderbalken steunend op natuurstenen consoles met reliëfvoorstellingen van schild en rijksappel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 100/1930.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje