is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd monument Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel
Deze vaststelling was geldig van tot
Gelegen aan de hoek met Sint-Salvatorskerkhof. Imposant breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (twee dakkapellen) op L-vormige plattegrond. Oude kern, zie betraliede kelderopeningen en manke bedaking. Gevel opgetrokken in 1845 in plaats van lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen met in vijfde travee een barokportaal onder bovenlicht met rozet. Bepleisterde en witbeschilderde, laatclassicistische lijstgevel op arduinen plint. Begane grond bekleed met parement met imitatievoegen. Poorttravee opgevat als risaliet; breed balkon met leuning ondersteund door versierde consoles. Rechthoekige openingen, op de begane grond beluikt en op bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen. Oorspronkelijk houtwerk. Voetenschraper en twee afgeronde arduinen schamppalen.
Afhankelijkheden aan Sint-Salvatorskerkhof: bakstenen 19de-eeuwse lijstgevel met sporen van meerder verbouwingen; huidige indeling van 1922. Beglaasde deur met verzorgd hout- en traliewerk
Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)