erfgoedobject

Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel

bouwkundig element
ID
29726
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29726

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Sint-Salvatorskerkhof. Imposant breedhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder mank zadeldak (twee dakkapellen) op L-vormige plattegrond. Oude kern, zie betraliede kelderopeningen en manke bedaking. Gevel opgetrokken in 1845 in plaats van lijstgevel van zes traveeën en twee bouwlagen met in vijfde travee een barokportaal onder bovenlicht met rozet. Bepleisterde en witbeschilderde, laatclassicistische lijstgevel op arduinen plint. Begane grond bekleed met parement met imitatievoegen. Poorttravee opgevat als risaliet; breed balkon met leuning ondersteund door versierde consoles. Rechthoekige openingen, op de begane grond beluikt en op bovenverdieping in geprofileerde omlijstingen. Oorspronkelijk houtwerk. Voetenschraper en twee afgeronde arduinen schamppalen.

Afhankelijkheden aan Sint-Salvatorskerkhof: bakstenen 19de-eeuwse lijstgevel met sporen van meerder verbouwingen; huidige indeling van 1922. Beglaasde deur met verzorgd hout- en traliewerk

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 83/1845, nr. 327/1922.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis met laatclassicistische lijstgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29726 (Geraadpleegd op )