erfgoedobject

Hoekhuis

bouwkundig element
ID
29729
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29729

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Middelburgstraat. Diephuis van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Oorspronkelijke puntgevel van 1692 verbouwd tot lijstgevel in de loop van de 19de eeuw. Verankerde bakstenen witbeschilderde schermgevel met enkelhuisopstand; bewaarde sporen van vroegere puntgevel, zie hoekblokken van Doornikse steen op de begane grond, twee geblokte ontlastingsbogen, fragmenten van over de penanten doorgetrokken onder-, tussen- en bovendorpels; op de zijgevel vensters met holle kanten. Voorts rechthoekige muuropeningen, blind op de bovenverdieping in derde travee en in de zijtravee van de mezzanino; deur met arduinen buitentrap.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 359.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoekhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29729 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.