Huis Grote Raepsaet

• is aangeduid als beschermd monument Huis Grote Raepsaet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Grote Raepsaet

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Huis Grote Raepsaet" vormde één geheel met nummer 8, een 16de-eeuwse schermgevel. Laatgotisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder samengestelde zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen). In de loop van de 17de eeuw toevoegen van middentrapgevel en in de loop van de 19de eeuw bepleisteren en invoegen van T-vormige ramen. Verankerde bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met in het midden traptop (6 treden + topstuk), natuurstenen plint met twee betraliede en één beluikte kelderopening. Brugse travee, type I; driepasmaaswerk in vier afsluitende boogvelden; kraalprofiel.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 124/1863.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 367.