Huize Den Dulft

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huize Den Dulft

Beschrijving

Voormalige woning van de Kempische heimatschrijver Vital Celen (1887-1956). Neoclassicistisch, symmetrisch opgebouwd herenhuis met middenvleugel, volgens de literatuur van 1842, op het kadaster ingetekend in 1849, de zijvleugels werden aangepast in de loop van de 20ste eeuw; omringende tuin waarin naast beuken ook uitheemse boomsoorten voorkomen als trompetboom, sequoia en Atlasceder.

Onderkelderd dubbelhuis met bepleisterde en beschilderde lijstgevel van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, leien), geflankeerd door aanbouwsels van één travee en één bouwlaag onder mansardedak met oeils-de-boeuf. Eenvoudige rechthoekige muuropeningen met rolluikkasten op de begane grond en deur in arduinen entablementomlijsting. Houten kroonlijst op modillons.

Aangepaste remises als haakse aanbouwsels op de flankerende gedeelten, zodat een U-vormige plattegrond ontstaat; aan binnenplaatszijde gemarkeerd door pilasters en rondbogige gevelnissen. Ingebouwde vierkante noordoostelijke hoektoren met vorstkam en windwijzer.

Volgens de eigenaar niet noemenswaardig interieur.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Itegem, schetsen 1849/39.