erfgoedobject

Huis Au Jambon

bouwkundig element
ID
29740
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29740

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Au Jambon
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Huis Au Jambon
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Huis zogenaamd "Au Jambon". Voormalige feestzaal, thans burelen. Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) van drie + vier traveeën en nieuwbouw onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); vormt thans één geheel met de rechts gelegen nieuwbouw met kantoorruimten van 1971-1973 naar ontwerp van architect A. Ghyssaert en F. Sohier (Brugge) in plaats van een bepleisterde lijstgevel in empirestijl. Wijzigen in de loop van het vierde kwart van de 17de eeuw van een 14de-eeuwse schermgevel - afgebeeld bij Marcus Gerards (1562) - tot een trapgevel voordien met enkelhuisopstand met in de loop van de 19de eeuw gewijzigde benedenvensters. Verbouwingswerken in 1971-1973 naar ontwerp van architecten A. Ghyssaert en F. Sohier (Brugge): onder meer slopen van de twee linker traveeën van de zijgevel, gekoppeld aan een historiserende "Kunstige Herstelling" van de voor- en zijgevel, laatst genoemde vier traveeën. Restauratie omvat het vervolledigen van de natuurstenen plint, het vervangen van de deur met erboven een Mariabeeld door een rechthoekig venster in rondboognis met driepas in boogveld zoals bovenvensters met oorspronkelijk een bolkozijn, geprofileerde dagkanten met natuurstenen voetstukken en kapitelen met bladmotieven. Hermetselen geveltop: zandstenen bolkozijnen omgeven door drie ronde oculi onder waterlijst. Zijgevel, openmaken van vensternissen en invoegen van 19de-eeuws raamtype.

  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 169 - 170.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 365 - 367.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Au Jambon [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29740 (Geraadpleegd op )