Huis der Notarissen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Spanjaardstraat
Locatie Spanjaardstraat 9, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis der Notarissen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kipstraat. Zogenaamd "Huis der Notarissen". Breedhuis van acht + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) en achterliggend diephuis. Rechter gevel van 1872 in plaats van lagere 18de-eeuwse lijstgevel met Lodewijk XVI-deur; achteruitspringend pand aan de Kipstraat met neogotische ingang van 1894. Oude 15de-eeuwse kern, zie interieur.

Rode baksteenbouw met hieropaansluitend een trapgevel (9 treden + topstuk) van verankerde gele baksteen. Gebruik van zandsteen voor plint, kozijnconstructies als kruis- en bolkozijnen, ornamenten als kruisbloem, waterlijst, kraagstenen en Maria met Kind onder baldakijn. Voorts gebruik van arduin bij pand aan de Kipstraat voor basissen. Links trapgevel met Brugse travee, type I aanzettend op basissen, links en rechts gevat in tudorboognis, in het midden met driepas, boogvelden en borstwering met gekoppelde korfboogjes. Rechts gekanteelde lijstgevel met getrapte top (10 treden + topstuk) boven de drie rechter traveeën in neo-Brugse stijl, zie Brugse travee, type I en tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten op zandstenen basissen en waterlijst met kruisbloem.

Interieur. Kelder onder linker pand met gordelbogen aanzettend op consoles steunend op zware middenzuilen, rechts spitsbogige spaarnissen mogelijk ouder. Op verdieping links bewaarde moerbalken met 15de-eeuwse balksleutels. Voorts rococo aankleding, zie schouwen, en neogotische aankleding, zie deuren, hang- en sluitwerk. Dakgebinte uit 17de-18dee eeuw boven linker pand met hergebruikmateriaal van sporenkap.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 72/ 1872.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Spanjaardstraat

Spanjaardstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.