Huis der Notarissen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis der Notarissen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Kipstraat. Zogenaamd "Huis der Notarissen". Breedhuis van acht + drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leien) en achterliggend diephuis. Rechter gevel van 1872 in plaats van lagere 18de-eeuwse lijstgevel met Lodewijk XVI-deur; achteruitspringend pand aan de Kipstraat met neogotische ingang van 1894. Oude 15de-eeuwse kern, zie interieur.

Rode baksteenbouw met hieropaansluitend een trapgevel (9 treden + topstuk) van verankerde gele baksteen. Gebruik van zandsteen voor plint, kozijnconstructies als kruis- en bolkozijnen, ornamenten als kruisbloem, waterlijst, kraagstenen en Maria met Kind onder baldakijn. Voorts gebruik van arduin bij pand aan de Kipstraat voor basissen. Links trapgevel met Brugse travee, type I aanzettend op basissen, links en rechts gevat in tudorboognis, in het midden met driepas, boogvelden en borstwering met gekoppelde korfboogjes. Rechts gekanteelde lijstgevel met getrapte top (10 treden + topstuk) boven de drie rechter traveeën in neo-Brugse stijl, zie Brugse travee, type I en tudorboogpoort met afgeschuinde dagkanten op zandstenen basissen en waterlijst met kruisbloem.

Interieur. Kelder onder linker pand met gordelbogen aanzettend op consoles steunend op zware middenzuilen, rechts spitsbogige spaarnissen mogelijk ouder. Op verdieping links bewaarde moerbalken met 15de-eeuwse balksleutels. Voorts rococo aankleding, zie schouwen, en neogotische aankleding, zie deuren, hang- en sluitwerk. Dakgebinte uit 17de-18de eeuw boven linker pand met hergebruikmateriaal van sporenkap.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 72/ 1872.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje