Het Verbrande Huys

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Het Verbrande Huys". Diephuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. 19de-eeuws uitzicht doch oude 15de-16de-eeuwse kern, zie interieur. Aangekocht door de Sint-Franciscus Xaveriuskliniek in 1947 en ingenomen door haar administratieve diensten sinds 1973, zie Spaanse Loskaai. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een donkere plint; beluikte kelderopening met in de stoep ingewerkte toegangstrap. Verhoogde begane grond. Rechthoekige muuropeningen. Deur met arduinen bordestrap.

Interieur. Tweebeukige kelder van drie traveeën bepleisterde graatgewelven op gordelbogen steunend op vierkante pijlers met afgeschuinde kanten; halfronde waterput. Vloerconstructies met moer- en kinderbalken, thans bepleisterd. Geschilderde trappaal en een schouw van zwarte en witte marmer wijzen op oorspronkelijke empire-aankleding. Dakconstructie: herbruikte schaargebinten.

• ESTHER J., VANDEWALLE A., VAN RENYNGHE DE VOXVRIE G., VERMEERSCH L., Het Sint Franciscus Xaverieurziekenhuis. Ziekenzorg in het Spaans kwartier te Brugge. Een initiatief van de Zwartzusters van Bethel, Brugge, 1985, p. 61.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje