Huis Den Noodt Gods of Spookhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Spanjaardstraat
Locatie Spanjaardstraat 17, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis Den Noodt Gods of Spookhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

omvat de bescherming als monument Huis Den Noodt Gods of Spookhuis: gevels en bedaking
gelegen te Spanjaardstraat 17 (Brugge)

Deze bescherming is geldig sinds 09-07-1974.

Beschrijving

Huis zogenaamd "Den Noodt Gods" of "Spookhuis" van 1616 gebouwd in opdracht van de Spaanse handelaar François de Peralta. Het complex met renaissancepoort onderging wijzigingen in de loop van de 18de tot 19de eeuw. In 1970 gesloopt met uitzondering van de gevel aan de Spanjaardstraat en de topgevel aan de Korte Winkel.

Poortgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen). Portiektravee met Ionische zuilen op een hoog voetstuk, hoofdgestel met fries verrijkt met maskerkoppen en centrale cartouche met rolwerk en jaartal 1616; bekronend, ietwat gedrongen driehoekig fronton, in het timpaan medaillon met busteportret tussen twee putti; ingeschreven rondboogpoort met geprofileerde omlijsting, leeuwenkop als sluitsteen, en gestileerde bloem- en bladmotieven in de zwikken. Rijk uitgewerkte naald met wapenschild van de eigenaar en beeldje van Franciscus van Assisi. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting. Ordonnerend kordon en kroonlijst op klossen.

Hoekpand van zes + twee traveeën en twee bouwlagen, vóór restauratie twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (leipannen) gevat tussen twee trapgevels (9 trappen + topstuk). Verankerde bakstenen lijstgevel; Brugse travee, type I met korfboognissen en in boogvelden gevarieerde maaswerkdecoratie. Rechthoekige muuropeningen met zandstenen kruiskozijnen. Beneden oorspronkelijke kelderopening in steekboognis zelf gevat in een tudorboognis met driepas in boogveld. Zijgevel: verankerde bakstenen trapgevel met soortgelijk gebruik van zandsteen. Brugse travee, type II, muurdam afgedekt met drie trappen. Beeldnis afgedekt met accoladeboog.

Pand Korte Winkel: breedhuis van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leipannen) gevat tussen twee trapgevels, links met imposante schoorsteenschacht. Vóór 1867 zeven traveeën en lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder lessenaarsdak. Thans verankerde bakstenen lijstgevel gemarkeerd door Brugse travee, type I met zandstenen kruiskozijnen en driepassen in boogvelden. Pittoreske dakkapel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 369 - 373.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Spanjaardstraat

Spanjaardstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.