erfgoedobject

Huis Den Noodt Gods of Spookhuis

bouwkundig element
ID
29746
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29746

Juridische gevolgen

Beschrijving

Huis zogenaamd "Den Noodt Gods" of "Spookhuis" van 1616 gebouwd in opdracht van de Spaanse handelaar François de Peralta. Het complex met renaissancepoort onderging wijzigingen in de loop van de 18de tot 19de eeuw. In 1970 gesloopt met uitzondering van de gevel aan de Spanjaardstraat en de topgevel aan de Korte Winkel.

Poortgebouw van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (leipannen). Portiektravee met Ionische zuilen op een hoog voetstuk, hoofdgestel met fries verrijkt met maskerkoppen en centrale cartouche met rolwerk en jaartal 1616; bekronend, ietwat gedrongen driehoekig fronton, in het timpaan medaillon met busteportret tussen twee putti; ingeschreven rondboogpoort met geprofileerde omlijsting, leeuwenkop als sluitsteen, en gestileerde bloem- en bladmotieven in de zwikken. Rijk uitgewerkte naald met wapenschild van de eigenaar en beeldje van Franciscus van Assisi. Rechthoekige bovenvensters in vlakke omlijsting. Ordonnerend kordon en kroonlijst op klossen.

Hoekpand van zes + twee traveeën en twee bouwlagen, vóór restauratie twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (leipannen) gevat tussen twee trapgevels (9 trappen + topstuk). Verankerde bakstenen lijstgevel; Brugse travee, type I met korfboognissen en in boogvelden gevarieerde maaswerkdecoratie. Rechthoekige muuropeningen met zandstenen kruiskozijnen. Beneden oorspronkelijke kelderopening in steekboognis zelf gevat in een tudorboognis met driepas in boogveld. Zijgevel: verankerde bakstenen trapgevel met soortgelijk gebruik van zandsteen. Brugse travee, type II, muurdam afgedekt met drie trappen. Beeldnis afgedekt met accoladeboog.

Pand Korte Winkel: breedhuis van negen traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leipannen) gevat tussen twee trapgevels, links met imposante schoorsteenschacht. Vóór 1867 zeven traveeën en lagere aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder lessenaarsdak. Thans verankerde bakstenen lijstgevel gemarkeerd door Brugse travee, type I met zandstenen kruiskozijnen en driepassen in boogvelden. Pittoreske dakkapel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 369 - 373.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Huis Den Noodt Gods of Spookhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29746 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.