Samenstel van stadswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee diephuizen van zes + vijf/zes traveeën en respectievelijk drie en twee bouwlagen onder twee gelijklopende zadeldaken (Vlaamse pannen). Jaartal 1596. in de loop van de 19de eeuw aanpassen van muuropeningen, zie sporen van ontlastingsbogen en bewaard 19de-eeuws houtwerk. In 1948 aangekocht door het ziekenhuis Sint-Franciscus Xaverius. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1985 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge). Verankerde bakstenen tuitgevels afgewerkt met vlechtingen. Witbeschilderd boven een grijze plint met stukken Doornikse steen en doorbroken door twee hoge beluikte en één korfbogige kelderopening. Verhoogde begane grond. Vensters op derde bouwlaag rechts en in top met zandstenen als bol- en kruiskozijnen. Bovenvensters gevat in Brugse travee aanzettend op zandstenen basissen; links als variante op type I hier met boognissen die versmallen onder het centrale zoldervenster en eindigend in een halve accoladeboog; rechts type I uiterste nissen afgesloten met korfboog, de middenste in rechthoekige nis. Zijgevel: verankerde bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met overwegend 19de-eeuws uitzicht. Volgens bouwvergunning van 1870 oorspronkelijk vier traveeën en op de hoek een houten erker. Thans bepleisterde witbeschilderde lijstgevel boven een grijze plint. Ordonnerende kordons en hoofdgestel met tandlijst. Voorts licht getoogde vensters met verzorgd houtwerk; op tweede bouwlaag ijzeren leuningen. Zes neogotische dakkapellen.

• DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 369.
  • ESTHER J., VANDEWALLE A., VAN RENYNGHE DE VOXVRIE G., VERMEERSCH L., Het Sint Franciscus Xaverieurziekenhuis. Ziekenzorg in het Spaans kwartier te Brugge. Een initiatief van de Zwartzusters van Bethel, Brugge, 1985, p. 80-83.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje