Woning In den Grooten Roozenhoed

Straat Spiegelrei
Locatie Spiegelrei 11, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Woning In den Grooten Roozenhoed

Beschrijving

Nr. 11. Z.g. "In den Grooten Roozenhoed" cf. gevelsteen. Diephuis van drie trav. en drie bouwl. onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidige trapgevel met enkelhuisopstand van 1905, n.o.v. architect H. Hoste (Brugge), i.pl.v. een eenvoudige lijstgevel; t.z.t. deels gewijzigde binnenhuis. Bakstenen trapgevel (7 tr. + topstuk) aanleunend bij het traditionele patroon door het inbrengen van Brugse trav., type I op de bovenverd. samen met gekoppelde korfboogjes op de borstwering en in boogvelden; uitgewerkte ankers. Vrijere interpretatie van de stenen kozijnvensters opgevat als breed drielicht op de begane grond en herleid tot bolkozijnen voor de bovenlichten van de deur en de bovenvensters. Innoverende l. erker die hiermee de deur voorziet van een gewelfde luifel tussen langgerekte gelede consoles versierd met zandstenen reliëfs met eiken- en druivenbladeren en expressieve katten.

• SAB, Bouwvergunningen, nr. 238/1905.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 374-375.