erfgoedobject

Huis In den Grooten Roozenhoed

bouwkundig element
ID
29755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29755

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "In den Grooten Roozenhoed", zie gevelsteen. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Huidige trapgevel met enkelhuisopstand van 1905, naar ontwerp van architect Huib Hoste (Brugge), in plaats van een eenvoudige lijstgevel; het is te zeggen deels gewijzigde binnenhuis. Bakstenen trapgevel (7 treden + topstuk) aanleunend bij het traditionele patroon door het inbrengen van Brugse travee, type I op de bovenverdieping samen met gekoppelde korfboogjes op de borstwering en in boogvelden; uitgewerkte ankers. Vrijere interpretatie van de stenen kozijnvensters opgevat als breed drielicht op de begane grond en herleid tot bolkozijnen voor de bovenlichten van de deur en de bovenvensters. Innoverende linker erker die hiermee de deur voorziet van een gewelfde luifel tussen langgerekte gelede consoles versierd met zandstenen reliëfs met eiken- en druivenbladeren en expressieve katten.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 238/1905.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 374-375.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis In den Grooten Roozenhoed [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.