erfgoedobject

Samenstel van stadswoningen

bouwkundig element
ID
29759
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29759

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gelegen aan de hoek met Schrijnwerkersstraat. Oorspronkelijk twee diephuizen van respectievelijk drie en vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); trapgevels uit de 17de eeuw. Huidige asymmetrische dubbelhuisopstand als resultaat van de samenvoeging van twee panden in 1743 volgens jaarsteen in kamer: aanbrengen van deuromlijsting, vlakke bepleisterde omlijsting met oren en neuten en wijzigen van interieur, zie schouwen, lambriseringen en stucwerk. Verankerde bakstenen trapgevels, beige beschilderd boven een grijze plint met twee beluikte steekboogopeningen en vier betraliede rechthoekige. Rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten in vlakke bepleisterde omlijsting met oren en neuten; sporen van speklagen, op de begane grond ter hoogte van de bovendorpels en ter hoogte van de onderdorpels op de op tweede bouwlaag. Geprofileerde arduinen deuromlijsting met ingeschreven rond bovenlicht tussen de gebogen kroonlijst met gestrekte uiteinden en de hangende slinger van de opvangende consoles. Zijgevel: kolossale schoorsteenschacht aanzettend op twee rondbogen op gecanneleerde S-vormige consoles.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 376.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29759 (Geraadpleegd op )