erfgoedobject

Samenstel van burgerhuizen

bouwkundig element
ID
29760
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29760

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eenheidsbebouwing van twee diephuizen van 1898 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge) opgetrokken als "Kunstige Herstelling" neerkomend op de verbouwing van samenstel van twee ongelijke puntgevels verenigd tot één woonhuis. Minder ingrijpend oorspronkelijk ontwerp onder meer behoud van deuromlijsting in Lodewijk XVI-stijl.

Nummer 17. Neobarokke trapgevel (9 treden + topstuk); drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaams pannen). Baksteenbouw met gebruik van zandsteen voor de plint en voor typische 17de-eeuwse onderdelen als speklagen, omlijstingen van de rechthoekige muuropeningen, aanzet- en sluitstenen van ontlastingsbogen en ornamenten als cartouche, steigergat en bekronend bolornament. Opvallende deuromlijsting naar barokpatroon met geaccentueerd bovenlicht opgevat als bolkozijn onder een gebogen fronton met siervaasbekroning. Links imposante schoorsteenschacht met rookmond.

Nummer 18. Verankerde bakstenen trapgevel (10 treden + topstuk) van vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak + rechts een lagere aanbouw van één travee afgewerkt met kantelen waarachter een getrapte top. Soortgelijk gebruik van zandsteen als in nummer 17 doch meer uitgewerkte ornamentatie onder meer in het geometrisch maaswerk van de boogvelden van de derde bouwlaag en de geveltop. Uitbundige neobarokke deuromlijsting met ingeschreven, geblokte rondboog verrijkt met een kinderkopje in de met een voedende pelikaan bekroonde sluitsteen; gestrekte druiplijst met flankerende Hoorn des overvloeds; aansluitend bovenlicht met gietijzeren waaier en gebogen waterlijst met mascaron. Hogerop balkon met smeedijzeren leuning en zware consoles.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 120/1898.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 376.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Samenstel van burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29760 (Geraadpleegd op )