Huis Sint-Niklaas

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Stadswoning Sint-Niklaas

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Zogenaamd "St.-Niklaas", zie afbeelding van gevelsteen van 1947 op de bovenverdieping. Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak; trapgevel teruggaand tot de 17de tot 18ee eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1947-1948 naar ontwerp van architect J. De Coster (Brugge): ontpleisteren, hermetselen van de getrapte top en vernieuwen van stijlen en lateien. Verankerde bakstenen trapgevel (7 trappen + topstuk), horizontaal geleed door vensterregisters tussen kordon vormende lekdrempels en lateien van natuursteen. Gekoppelde vensters tussen arduinen penanten. Zoldervenster onder klein driehoekig fronton. Ooghaken.

Auteurs : Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje