erfgoedobject

Apotheek met klokgevel

bouwkundig element
ID
29790
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29790

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Apotheek met klokgevel
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Oude kern mogelijk van 1771 (?). Consoliderende "Kunstige Herstelling" van 1938-1939 naar ontwerp van architect Jef De Coster (Brugge): vervangen van natuurstenen elementen door witsteen van Vaurion, en aanpassen van de pui voor apotheek, te zien aan de attributen in de glas-in-loodwaaier en in bovenlichten opschriften "Apotheek" en "Drogist". Bakstenen klokgevel bekroond door driehoekig fronton; gebruik van arduin voor gelede kordons en plint; begane grond van gesinterde baksteen. Bovenbouw opgevat als licht risaliet. Hergebruikte geprofileerde schouderboogingang in Lodewijk XV-stijl, met waaiervormig bovenlicht, druiplijst en sluitsteen van 1939. Rechthoekige 19de-eeuwse bovenvensters in vlakke bepleisterde omlijstingen; eenvoudige vensterleuningen. Rondbogig topvenster met waaiervormig bovenlicht, opgenomen in een risaliet.

 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 1010/1938.
 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 385.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties

 • Is deel van
  Markt en Burg

 • Is deel van
  Steenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Apotheek met klokgevel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29790 (Geraadpleegd op )