erfgoedobject

Eclectisch winkelhuis

bouwkundig element
ID
29793
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29793

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Eclectisch winkelhuis
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Monumentaal eclectisch winkelhuis van één brede travee links + drie traveeën, een hoge begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen, resultaat van de "Kunstige Herstelling" in plaats van twee trapgevels van 1911-1914, zie jaarcartouches met inscriptie "MCMXI"; naar ontwerp van architect E. Timmery (Brugge) en opdracht van stoffenhandelaar E. Callewaert-Van Damme, zie initialen "CVD" in rechts topstuk. Latere wijzigingen aan de begane grond onder meer in 1932. "Kunstige Herstelling" van 1974-1977 naar ontwerp van architect L. Vermeersch (Brugge): vormelijke aanpassing van begane grond.

Lijstgevel met parement van Euvillesteen; gebruik van arduin voor begane grond, oorspronkelijk met rondboogpoort in de linker travee en door pilasters ingedeelde winkelpui. Gevel gekenmerkt door de ordonnantie van de registers van de bovenbouw: superpositie van Ionische en Corinthische halfzuilen en pilasters opgevangen door zware consoles met grotesken; linker travee en derde uitlopend op twee dakvensters met in- en uitgezwenkte top met cartouches, voluten en siervazen. Gekorniste puilijst, entablement tussen de bovenverdieping en kroonlijst op gegroefde modillons en tandlijst. Eclectische vormentaal ontleend aan Renaissance en barok onder meer slakvormige volutes en mascarons op topbekroningen, balusterbalkons. Behouden rondboogdeuromlijsting met waaier in een omlijsting met schijnvoegen en imposten, heden aangepast als winkelraam, en resterende flankerende pilaster van de voorts aangepaste pui. Entresolvensters in ongelijke segmentboogomlijstingen tussen korte pilasters. Korf- en rondbogige en ook rechthoekige bovenvensters, op de tweede bouwlaag opgevat als serliana in de poorttravee en derde travee. Bewaard houtwerk. IJzeren uithangbord. Voormalige winkelruimte met neoclassicistich getinte inrichting en uitgewerkte keizerstrap leidend naar de entresol met omlopende galerij.

 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nrs. 169 en 182/1911, nr. 378/1932, nr. 1837/1974.
 • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 137-138.
 • WINDELS-ARICKX B., Huizen in de Steenstraat te Brugge (nrs. 11-19), BO, 1976, nr. 3, p. 150-155.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties

 • Is deel van
  Markt en Burg

 • Is deel van
  Steenstraat


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Eclectisch winkelhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29793 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.