erfgoedobject

Gildehuis De Grote Vos

bouwkundig element
ID
29801
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29801

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd "De Grote Vos". Voormalig ambachtshuis van de metselaars. Diephuis van vier traveeën en heden begane grond + entresol en twee bovenverdiepingen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatrenaissancistische krulgevel gedateerd "Den 14 augustus" "Anno 1625", zie vergulde cartouches, naar ontwerp van H. Stalpaert, steenhouwer, en J. De Wachter, meester-metselaar. Consoliderend gerestaureerd in 1862 waarbij onder meer het rolwerk van natuursteen is vernieuwd. "Kunstige Herstelling" van 1884-1885 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge): bepleistering van gevel en polychromering naar toestand van 1621 volgens briefwisseling; vermoedelijk ook verlagen van benedenverdieping en sloop van de kelder. 1976-1981: vernieuwen van het kleurenpalet en vergulding, en vervangen van verweerd natuurstenen materiaal naar ontwerp van architect L. Dugardyn (Brugge).

Bepleisterde, roodbeschilderde en gepolychromeerde gevel met in- en uitgezwenkte top versierd met band- en krulwerk in Hans Vredeman de Vriesstijl. Overkragende bovenverdieping op vier geblokte rondbogen met diamantsluitsteen en aanzettend op gegroefde consoles; in de boogvelden: reliëfs met werktuigen van verschillende ambachten onder meer metselaars en steenhouwers. Registerindeling met superpositie van pilasters: gecanneleerde van de Dorische orde, geornamenteerde met Ionisch kapiteel en gelijkaardige met hermenfiguren in de top. Kordon vormende lekdrempels en gekorniste friezen met integratie van voetstukken en consoles. Rechthoekige bovenvensters in segmentboognissen met boogvelden verrijkt met acanthusbladeren of cartouches op de tweede bouwlaag. In de geveltop, drie bolkozijnen gevat in geprofileerde rondboognissen voorzien van laatgotisch maaswerk. Op topstuk, drie koperen vaasornamenten.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, dossier 202/3760.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 89/1884, nr. 33/1920, nr. 1366/1976.
  • CONSTANDT L. (ed.), Stenen herleven, 111 jaar "Kunstige Herstellingen" in Brugge 1877-1988, 1988, p. 106-107.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 387.
  • GOOSSENS M., MOSTAERT D., De "Grooten Vos" ambachtshuis der metselaars, M&L, III, 1983, nr. 3, p. 29-36.
  • RYCKAERT M., Ambachtshuizen te Brugge. De huizen van de timmerlieden, de metselaars, de tegeldekkers en de kapel van de smeden, in Op en om de bouwwerf, Brugge, 1975, p. 41-43.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Gildehuis De Grote Vos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29801 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.