Stadswoning met neoclassicistische lijstgevel van 1860

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak. Lijstgevel van 1860 opgetrokken in plaats van trapgevel en oorspronkelijk voorzien van een breed vierdelig uitstalraam tussen twee deuren onder een uitgewerkte puilijst. Natuurstenen rechthoekige pui, met latere indeling van 1919 naar ontwerp van architect H. Fonteyne (Brugge). 1927: bepleistering. Neoclassicistische, bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel met Louis Philippe-inslag. Bekronende attiek doorbroken door een voorheen van vlaggenmast voorzien oculus met roedeverdeling en vaasbekroningen. Rechthoekige vensters met typische afgeronde bovenhoeken, gevat in geprofileerde omlijstingen met mascaronsluitstenen tussen festoenen; oorspronkelijk schrijnwerk. Kroonlijst op vier rijk versierde modillons.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 138/1860, nr. 72/1919, nr. 626/1927.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 391.