Huis De Zomer

Straat Steenstraat
Locatie Steenstraat 67, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis De Zomer

Beschrijving

Zogenaamd "Dit huis / de Zomer / ghenaemt" zie cartouches met inscripties. Diephuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Topgevel van 1885 in plaats van stompe puntgevel; datering "1685" op cartouche van bouwaanvraag is op de doorgetrokken tussendorpel van gevel veranderd in "Anno / Domini / 1658". Neorenaissancistische verankerde bakstenen topgevel (3 treden + topstuk) op arduinen plint; witsteen aangewend voor dekstenen van getrapte top, bekronend driehoekig fronton met tussen siervazen en afbeelding van zon, kubussen, bol- en kruiskozijnen, geblokte ontlastingsbogen met mascaronsluitstenen en de doorgetrokken lateien, tussendorpels en lekdrempels. Topstuk ondersteund door kubussen op kapiteel, waaronder pilasters die topvenster flankeren; fries met muizentandmotief. Houten pui geflankeerd door versierde hoekpilasters met onder meer wortelmotieven. Winkel- en deur later aangepast.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nummer 108/1885.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 391.