erfgoedobject

Burgerhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
29826
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29826

Juridische gevolgen

Beschrijving

Breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder schilddak. Volledig herbouwde gevel van 1876 zie ontwerp waarop links nog een arkeltje is voorzien dat niet werd uitgevoerd of later herleid tot een gekanteelde bekroning als tegenhanger van de beëindiging van de rechter zijtravee . In 1886: aanbrengen van een balkon voorzien van smeedijzeren leuning boven de centrale erker. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen en sierankers. Eclectische gekanteelde lijstgevel met uitgewerkte middentravee uitlopend op een trapgevel (3 treden + topstuk) tussen cilindervormige postamenten op kraagstenen van natuursteen. Gevelindeling volgens Brugse travee, type I; blinde ronde oculus in de boogvelden. Kruis- en bolkozijn in top. Centrale erker van de tweede bouwlaag gevat tussen uitkragende zijwanden van natuursteen en bekroond met het balkon van de lagere derde bouwlaag. Deels bewaard houtwerk met opschrift op "R/V/D" op de versierde panelen van de borstwering en "...majores epos ..." (?) op de lijst; oorspronkelijke neorenaissance naald voor de balkondeur.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 110/1876, nr. 126/1886.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De spreuk op de gevel luidt "ET MAIORES ET POSTEROS COGITATE" (denk aan uw voorouders en nakomelingen). Vanop de straat is de spreuk moeilijk leesbaar.

  • Informatie verstrekt door T. Everaerdt (20 oktober 2018).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29826 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.