Neoclassicistisch burgerhuis van 1870

Beschrijving

Neoclassicistisch breedhuis van 1870 aan de Adriaan Willaertsstraat. Vormt thans één geheel met Kuipersstraat nummer 18. Enkelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder half schilddak. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een opengewerkte grijze plint. Kordon vormende lekdrempels, belijnende imitatiebanden op begane grond, onderling verbonden keperbooglijst op de tweede bouwlaag en kroonlijst onderbroken door oorspronkelijk met een kop opgevulde oculi, thans met leeuwenkop. Rechthoekige deur en vensters in geprofileerde omlijsting met oren; op tweede bouwlaag deurvenster met smeedijzeren leuning links; op lagere derde bouwlaag trapezoïdale sluitsteen. Deur met arduinen buitentrap en voetenschraper rechts.

Rechts, soortgelijk pand van 1870; sterk geprofileerde kordon en kroonlijst op gegroefde consoles.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 61/1870, nr. 89/1870.