Neoclassicistisch hoekhuis uit 1869

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Niklaas Desparsstraat
Locatie Niklaas Desparsstraat 1, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch hoekhuis uit 1869

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Nr. 1/ Kuipersstraat. Bepalend neoclassicistisch hoekpand van 1869 n.o.v. architect L. Delacenserie (Brugge). Vier + één afgeschuinde hoektrav. + drie trav. en drie bouwl. onder mansardedak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een grijze plint. Begane grond verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven steekboogvensters en -deur. Puilijst aansluitend bij de doorgetrokken, omlopende borstweringen van de tweede bouwl. begrensd door de doorgetrokken lekdrempels en uitgewerkt als balkon in de hoektrav. Bovenverd. gemarkeerd door afgelijnde hoekrisalieten van telkens twee trav. en de centrale afgeschuinde deurtrav.; hoekrisalieten eindigend op een dakkapel getypeerd door bladwerk, palmet en ronde oculus in geprofileerde omlijsting; centrale dakkapel tussen vleugelstukken en opengewerkt pseudo-fronton. Licht getoogde bovenvensters in vlakke omlijsting; op tweede bouwl. aansluitend bij de gestrekte kroonlijst; op derde bouwl. in steekboognis en met benadrukte borstwering; gekoppelde vensters op derde bouwl. gevat in steekboognis; deurvenster voor het balkon op zware consoles boven de centrale ingang.

  • SAB, Bouwvergunningen, nr. 102/1869.
  • DEVLIEGHER L., De huizen van Brugge, Brugge, 1975, p. 248.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA Noord, Brussel - Turnhout.

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Niklaas Desparsstraat

Niklaas Desparsstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.