Neoclassicistisch hoekhuis uit 1869

Beschrijving

Bepalend neoclassicistisch hoekpand van 1869 naar ontwerp van architect L. Delacenserie (Brugge). Vier + één afgeschuinde hoektravee + drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (Vlaamse pannen). Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel boven een grijze plint. Begane grond verlevendigd met imitatievoegen uitstralend boven steekboogvensters en -deur. Puilijst aansluitend bij de doorgetrokken, omlopende borstweringen van de tweede bouwlaag begrensd door de doorgetrokken lekdrempels en uitgewerkt als balkon in de hoektravee. Bovenverdieping gemarkeerd door afgelijnde hoekrisalieten van telkens twee traveeën en de centrale afgeschuinde deurtravee; hoekrisalieten eindigend op een dakkapel getypeerd door bladwerk, palmet en ronde oculus in geprofileerde omlijsting; centrale dakkapel tussen vleugelstukken en opengewerkt pseudo-fronton. Licht getoogde bovenvensters in vlakke omlijsting; op tweede bouwlaag aansluitend bij de gestrekte kroonlijst; op derde bouwlaag in steekboognis en met benadrukte borstwering; gekoppelde vensters op derde bouwlaag gevat in steekboognis; deurvenster voor het balkon op zware consoles boven de centrale ingang.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 102/1869.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 248.