Stadswoning In Sint-Jacob

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam De Drie Koningen
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Twijnstraat
Locatie Twijnstraat 13, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Huis In Sint-Jacob

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als monument Stadswoningen In Sint-Jacob en De Vergulde Fontein

Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1998.

Beschrijving

Zogenaamd "In Sint-Jacob". Diephuis met in 1839 verbouwde voorpuntgevel. Oude 13de-eeuwse kern in de loop van de 14de eeuw verbouwd: onder meer toevoegen van bouwvolume links met trappenhuis. 1999: "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architecten K. Lantsoghe en G. Vandenabeele (Brugge). Thans beraapte lijstgevel van drie traveeën en twee en een halve bouwlaag onder afgewolfd zadeldak. Grijze plint; hoge beluikte kelderopening met in de stoep ingewerkte toegangstrap. Ordonnerende kordon vormende lekdrempels en kroonlijst. Rechthoekige deur en vensters telkens in geprofileerde omlijsting, deur met arduinen buitentrap en smeedijzeren leuning. Achtergevel: verankerde bakstenen tuitgevel. Zijgevel onder meer met lavabonis en sporen van oudere openingen.

Interieur. Volledig onderkelderd pand met oorspronkelijke kaleilaag. Tweemaal vier traveeën; vierdelige kruisribgewelven; brede peerkraalprofielen rustend op drie zuilen met knoppenkapitelen; kalkstenen gewelfsluitstenen met decoratieve motieven onder meer drie ervan met mannenhoofden. Onder de straat, kleinere smalle kelder; tongewelf en boven de ingang, kruisribgewelf met sporen van beschildering met baksteenimitatie. Consoles van Doornikse steen. Verder onder de straat een drietal kaarsnissen. Op de begane grond ruime inkom met aansluitend trappenhuis; wenteltrap doorlopend tot tweede bouwlaag; twee zuilen, en achterwand op bovenverdieping met pilasters. Stucplafonds. Bovenkamers met oorspronkelijke balklagen. In westmuur, langwerpige drielobkaarsnissen, vermoedelijk drie per kamer. Zolderverdieping opgesplitst in zolder met bovenliggende vlieringzolder. Oorspronkelijke bekapping opgebouwd uit keperspanten met twee hanenbalken. Deze bekapping werd in 14de-15de eeuw versterkt met drie schaargebinten geplaatst op dwarsmuur en moerbalken.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Twijnstraat

Twijnstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.