• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak. Gebouwd op de voormalige trap naar Speelmansrei, zie Marcus Gerards (1562). Lijstgevel, voorheen met dubbelhuisopstand, naar verluidt voorheen gedateerd 1776 in het driehoekige fronton. Latere aanpassingen: in 1820, verlaagde vensters en lekdrempels, en in 1922, verfraaiende neo-Lodewijk XVI-versieringen en overbrengen, in de rechter travee van de 18de-eeuwse deuromlijsting afkomstig van het tijdens de Eerste Wereldoorlog gedeeltelijk geteisterde huis Ezelstraat nummer 117; aldus wijziging tot enkelhuistype. Bepleisterde en witbeschilderde lijstgevel op arduinen plint; bekronend fronton met oculus tussen 20ste-eeuwse guirlande-omlijsting Zijgevel met toegevoegde rechthoekige erker op voluten, rechthoekige vensters in bepleisterde omlijstingen, uitkragende schoorsteenschacht, mogelijk behorend tot de oudere kern; aanbouw met tuitgevel en licht getoogde vensters.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 398.