Beeldbepalend ensemble

Beschrijving

Beeldbepalend pand met bepleisterde en geelbeschilderde lijstgevel van zes traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) gebouwd in de loop van de 19de eeuw als pand van vier traveeën. 1875: aanbrengen van verfraaiende neoclassicistische elementen zoals vensteromlijstingen, paneelwerk, balkons, met spiegels en steigergaten versierd entablement (nummer 31), kroonlijst op klossen (nummer 30) of modillons (nummer 31). Rechter travee opgetrokken in 1919 naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge) in plaats van sierlijk betraliede poort tussen postamenten. 1933: wijzigen van de begane grond met nu verdwenen pui in nieuwe zakelijkheid naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge).

Rechts, quasi plein, breedhuisje van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), uit de 16de eeuw met latere aanpassingen onder meer in 1929: toevoegen van openingen op begane grond van bepleisterde zijgevel. Verankerde geelbeschilderde bakstenen lijstgevel doorbroken door getrapt dakvenster (6 en 7 treden + topstuk). Korfboogdeur, zoldervenster en venster met afgeschuinde dagkanten.

Rechts, soortgelijk huis van drie traveeën en één bouwlaag; geelbeschilderde lijstgevel met twee getrapte dakkapellen (3 treden + topstuk); kern uit de 17de eeuw doch aangepast in 1935 naar ontwerp van architect M. Vermeersch (Brugge). Korfbogige zoldervensters.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 101/1875, nr. 167/1919, nr. 98/1929, nr. 419/1933, nr. 1087/1935.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 400.

Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje