• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Beschrijving

In het derde kwart van de 19de eeuw gebouwd als burgerhuis van drie traveeën, circa 1918 uitgebreid met de halfronde uitbouw, in de periode 1962-1976 in gebruik als gemeentehuis ter vervanging van het gesloopte gemeentehuis dat gelegen was op de hoek van het Sint-Guibertusplein en de Hallaarstraat. Heden onder meer Openbare Bibliotheek.

Neoclassicistisch complex met min of meer decoratief uitgewerkte, gecementeerde lijstgevel, oorspronkelijk van drie, heden vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien). Latere linkse travee opgevat als gevelhoge, halfronde erker onder koepeldak met frontonvenster tussen oeils-de-boeuf. Overigens eenvoudige rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting. Rechthoekige deur in arduinen entablementomlijsting met opschrift "GEMEENTEHUIS". Klassieke houten kroonlijst. Lager rechts aanbouwsel. Deels behouden neoclassicistisch interieur in voormalig burgemeesterskabinet; toiletten met bewaarde faiencetegelwanden.

Zeshoekig tuinpaviljoentje van knoestig imitatiehout ten zuidwesten.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Itegem, schetsen 1867/3, 1918/6.