Pastorie van de Sint-Walburgakerk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Verversdijk
Locatie Verversdijk 18, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Walburgakerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 17-06-1992.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige pastorie van de Sint-Walburgakerk. Herenhuis van 1845 als verbouwing van 17de-eeuwse puntgevel van vier traveeën en daarop aansluitende tuinmuur. Thans asymmetrisch dubbelhuis van zeven traveeën en twee en een halve bouwlaag onder twee afgewolfde zadeldaken (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen en mechanische pannen). Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel; zandstenen plint voor de vier rechter traveeën die overeengekomen met de vier traveeën brede puntgevel van het plan waarop de drie linker traveeën behoren tot een lijstgevel van een aangepast diephuis (zie blinde bovenvensters in de zijtravee), waarvan de ordonnantie dan wordt doorgetrokken over de rechter traveeën; één beluikte en drie getraliede kelderopeningen, twee met negblokken. Rechthoekige muuropeningen op kordon vormende lekdrempels; op de verhoogde begane grond met kwartholle dagkanten; kleine langwerpige mezzaninovensters, blind in de uiterste traveeën van de vroegere topgevels.

Interieur. Inwendig afleesbaar dat het pand oorspronkelijk uit twee panden bestond. Onder rechter pand twee naast elkaar liggende kelders met zeer gedrukt tongewelf. 19de-eeuwse houten wenteltrap, gang met zwartmarmeren bevloering en rondlopend motief in kleinere witte marmeren tegeltjes. Salon naast hal aan straatzijde is aangekleed in laatempirestijl, met typische versieringen van schouw en schouwboezem en lijstwerk met rozet op het plafond.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 21 november 1996.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 9/1837, nr. 43/1845.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Verversdijk

Verversdijk (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.