Pastorie van de Sint-Walburgakerk

Straat Verversdijk
Locatie Verversdijk 18, Brugge (West-Vlaanderen)

• Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Pastorie van de Sint-Walburgakerk

Beschrijving

Nr. 18. Voormalige pastorie van de St.-Walburgakerk. Herenhuis van 1845 als verbouwing van XVII-puntgevel van vier trav. en daarop aansluitende tuinmuur. Thans asymmetrisch dubbelhuis van zeven trav. en twee en een halve bouwl. onder twee afgewolfde zadeldaken (n straat, Vlaamse pannen en mechanische pannen). Bepleisterde en beigebeschilderde lijstgevel; zandstenen plint voor de vier r.trav. die overeengekomen met de vier trav. brede puntgevel van het plan waarop de drie l. trav. behoren tot een lijstgevel van een aangepast diephuis (cf. blinde bovenvensters in de zijtrav), waarvan de ordonnantie dan wordt doorgetrokken over de r.trav.; één beluikte en drie getraliede kelderopeningen, twee met negblokken. Rechth. muuropeningen op kordon vormende lekdrempels; op de verhoogde begane grond met kwartholle dagkanten; kleine langwerpige mezzaninovensters, blind in de uiterste trav. van de vroegere topgevels.

Interieur. Inwendig afleesbaar dat het pand oorspronkelijk uit twee panden bestond. Onder r.pand twee naast elkaar liggende kelders met zeer gedrukt tongewelf. XIX-houten wenteltrap, gang met zwartmarmeren bevloering en rondlopend motief in kleinere witte marmeren tegeltjes. Salon naast hal aan straatzijde is aangekleed in laatempirestijl, met typische versieringen van schouw en schouwboezem en lijstwerk met rozet op het plafond.

DMS, Nota, 21 november 1996. SAB, Bouwvergunningen, nr. 9/1837, nr. 43/1845.