erfgoedobject

Stadswoningen

bouwkundig element
ID
29872
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29872

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), tot stand gekomen in twee fasen met name in de loop van de 15de en de 18de eeuw. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1987 naar ontwerp van architect P. Salens (Brugge): onder meer in harmonie brengen van onderbouw en vervangen van houtwerk volgens 18de-eeuws model. Verankerde bakstenen tuitgevel met enkelhuisopstand afgewerkt met vlechtingen boven een bepleisterde en grijsbeschilderde plint. Rechthoekige aangepaste vensters met strekken en kleine roedeverdeling volgens oud model; sporen van rondboognissen boven de bovenvensters en speklagen ter hoogte van de bovendorpels.

Interieur. Voorhuis met spiltrap en eikenhouten moer- en kinderbalken. Het achterhuis bevat enkele muurnissen, onder meer drielobbige kaarsnis en een lavabonis met een rolstaafomlijsting en het oude dakgebint.

Links, nummer 22, soortgelijk pand, doch met witbeschilderde en een aangepaste begane grond. Jaarsteen 1568 - teruggevonden in woning. Op tweede bouwlaag centraal deurvenster met ijzeren sierlijke leuning. In top gedichte nis met twee accoladeboogjes.

  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 511/1986.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 404.
  • ESTHER J., Arthur Vandendorpe, restaureren, renoveren, 1994, p. 76 - 77.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Stadswoningen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29872 (Geraadpleegd op )