Ensemble van stadswoningen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en respectievelijk twee en een halve en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); samenvoeging van twee panden resulteert in huidig dubbelhuistype. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge).

Links zogenaamd "'t Zonneke", 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern, zie interieur. Grijsgroenbeschilderde verankerde baksteenbouw boven een grijze plint. Rechthoekige vensters; kleine langwerpige mezzaninovensters. Deur met gecementeerde negblokken, bovenlicht met geometrische roedeverdeling, erboven vergulde gevelsteen. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Grosso modo bewaard houtwerk, bovenvensters vernieuwd volgens 19de-eeuws model.

Interieur. Over breedte van twee traveeën onderkelderd, overkluisd met houten zoldering (restant van het oude pand). Verhoogde begane grond met 19de-eeuws schouwelement. Gaaf bewaarde moer- en kinderbalken, balksleutels met hol- en bolprofiel. Balklaag eveneens bewaard op de bovenverdieping. Eikenhouten dakspanten van oudere constructie (schaar- en nokgebinten), in de loop van de 19de eeuw verhoogd aan straatzijde.

Rechter pand. Grijsgroen-beschilderde lijstgevel met nagenoeg gevelbrede traptop (6 treden + topstuk) en 17de-eeuws uitzicht. Aangepaste rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, op de begane grond met hol profiel, ontlastingsbogen met diamantsluitsteen. In top rondbogige luikopening in geblokte omlijsting onder een oculus met waterlijst. Schoorsteenschachten aan de linker- en rechter zijgevel.

Interieur. Driebeukige kelder van drie traveeën; bakstenen gewelven met gordelbogen op vier natuurstenen middenzuilen. Balklaag bewaard op verhoogde begane grond en bovenverdieping. Op de bovenverdieping rest een moerbalk met inkeping verwijzend naar verdwenen korbeelstuk. Voorts 19de-eeuwse aankleding, zie schouwen en stucversiering. Eikenhouten dakconstructie, twee schaar- en nokgebinten.

• Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 5 februari 1996.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 552/1996.