Ensemble van stadswoningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Linker pand zogenaamd 't Zonneke
Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Verversdijk
Locatie Verversdijk 24, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Ensemble van twee stadswoningen, waaronder 't Zonneke

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Spiegelrei, Gouden-Handrei en Sint-Annarei met omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 17-06-1992.

Beknopte karakterisering

Betrokken personen

Beschrijving

Oorspronkelijk twee breedhuizen van respectievelijk vier en drie traveeën en respectievelijk twee en een halve en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); samenvoeging van twee panden resulteert in huidig dubbelhuistype. Consoliderende "Kunstige Herstelling" in 1997 naar ontwerp van architect H. Davans (Brugge).

Links zogenaamd "'t Zonneke", 19de-eeuwse lijstgevel met oude kern, zie interieur. Grijsgroenbeschilderde verankerde baksteenbouw boven een grijze plint. Rechthoekige vensters; kleine langwerpige mezzaninovensters. Deur met gecementeerde negblokken, bovenlicht met geometrische roedeverdeling, erboven vergulde gevelsteen. Eenvoudig hoofdgestel met kroonlijst op klossen. Grosso modo bewaard houtwerk, bovenvensters vernieuwd volgens 19de-eeuws model.

Interieur. Over breedte van twee traveeën onderkelderd, overkluisd met houten zoldering (restant van het oude pand). Verhoogde begane grond met 19de-eeuws schouwelement. Gaaf bewaarde moer- en kinderbalken, balksleutels met hol- en bolprofiel. Balklaag eveneens bewaard op de bovenverdieping. Eikenhouten dakspanten van oudere constructie (schaar- en nokgebinten), in de loop van de 19de eeuw verhoogd aan straatzijde.

Rechter pand. Grijsgroen-beschilderde lijstgevel met nagenoeg gevelbrede traptop (6 treden + topstuk) en 17de-eeuws uitzicht. Aangepaste rechthoekige vensters met afgeschuinde dagkanten, op de begane grond met hol profiel, ontlastingsbogen met diamantsluitsteen. In top rondbogige luikopening in geblokte omlijsting onder een oculus met waterlijst. Schoorsteenschachten aan de linker- en rechter zijgevel.

Interieur. Driebeukige kelder van drie traveeën; bakstenen gewelven met gordelbogen op vier natuurstenen middenzuilen. Balklaag bewaard op verhoogde begane grond en bovenverdieping. Op de bovenverdieping rest een moerbalk met inkeping verwijzend naar verdwenen korbeelstuk. Voorts 19de-eeuwse aankleding, zie schouwen en stucversiering. Eikenhouten dakconstructie, twee schaar- en nokgebinten.

  • Dienst Monumentenzorg en Stadsvernieuwing Brugge, Nota, 5 februari 1996.
  • Dienst Openbare Werken Brugge, Bouwvergunningen, nr. 552/1996.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 404.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Verversdijk

Verversdijk (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.