Burgerhuis De Goude Weerelt

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "De Goude Weerelt". Laatclassicistische lijstgevel naar ontwerp van architect J.B. Rudd (Brugge) van circa 1850. 1887: bestaande indeling van de winkelramen met ingeschreven kleine rondboogarcade en grote roedeverdeling vervangen door grote beglazing en behoud van de middendeur. Breedhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak. Symmetrisch opgebouwde bepleisterde en grijsbeschilderde lijstgevel boven een arduinen plint, horizontaal belijnd door doorgetrokken geprofileerde onder- en tussendorpels en klassiek hoofdgestel met kroonlijst op klossen bezet met acanthusbladeren en eronder tandlijst. Geaccentueerde middentravee; balkon rustend op consoles met loofwerk en een minder uitgewerkt op derde bouwlaag. Voorts op tweede en derde bouwlaag rechthoekige vensters met Franse balkons tussen postamenten. Op tweede bouwlaag kransje op voluten. Hedendaagse winkelpui met zelfde ordonnantie en sporen van die van 1887; verlaagde winkelramen.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 3/1887.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 408.