Huis 't Caproentken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis 't Caproentken

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "'t Caproentken". Diephuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Hersteld in 1911 als "Kunstige Herstelling" naar ontwerp van architect R. Cauwe (Brugge) met geaccentueerd 17de-eeuws uitzicht. 1965: wijzigen van bogenrij onder de overkragende bovenverdieping, waardoor de toegevoegde reliëfs in de boogvelden verdwenen. Verankerde rode bakstenen trapgevel (5 treden + topstuk) met verwerking van zandsteen onder meer voor muuropeningen, over de penanten doorgetrokken onder- en bovendorpels en aanzet- en sluitstenen van de ontlastingsbogen. Ordonnantie van de bovenverdieping aansluitend bij de 17de-eeuwse toestand doch aanbrengen van drie peervormige oculi met glas in lood en geprofileerde waterlijst aan weerszij en boven het rondbogig topvenster.

• Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 74/1911.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 412.