Huis Den Ceulenaere

• is aangeduid als beschermd monument Huis Den Ceulenaere

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Den Ceulenaere

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Markt en Burg met omgeving

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Den Ceulenaere". Diephuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Laatgotische trapgevel van vóór 1519. Wijzigen van begane grond ingezet in 1887. In 1912 invoegen van entresol. Verankerde bakstenen trapgevel (10 trappen + topstuk) met gebruik van Doornikse steen voor begane grond en hoekkettingen; verwerking van zandsteen voor kozijnconstructies. Brugse travee, type I: twee uiterste traveeën zijn gevat in geprofileerde spitsboognissen, twee centrale in geprofileerde rondboognissen. Muurdammen van uitkragende bovenverdieping opgevangen door consoles. Verdiepte, verbouwde winkelpui op arduinen sokkel en poort die toegang geeft tot kelder. Bovenvensters met kruiskozijnen en maaswerk op de borstweringen en in de boogvelden. Rechthoekige luikopening in accoladeboognis met drielob in boogveld en de geveltop.

Interieur. Het huis is volledig onderkelderd met tongewelf en achteraan 18de-eeuws gewelf.

• Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. 0028/W.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 14/1887, nr. 319/1912.
  • Stadsarchief Brugge, Wezenboek 7 folio 172 nr. 2 (1519-1539) Huis De Ceulenaere Vlaminck nr. 11.