erfgoedobject

Huis De Haan of De Sterre met de drie Kaukens

bouwkundig element
ID
29899
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29899

Juridische gevolgen

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "De Haan" of "De Sterre met de drie Kaukens". Houten puntgevel opgetrokken in 1963 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge), een vrije kopie van de vroegere gevel van 1542 op deze plaats gekend door de afbeelding op de achtergrond van het portret van Jacquemyne Buick door P. Pourbus (1551). De houten gevel afgebeeld op Marcus Gerards (1562) wordt in de loop van de 17de eeuw vervangen door bakstenen trapgevel met "Kunstige Herstelling" in 1925 naar ontwerp van architect A. Dugardyn (Brugge). Constructie gebaseerd op het laatgotische patroon van het driekwarthuis: houten puntgevel met verticale plankenbeschieting tussen bakstenen brandmuren; tweede bouwlaag en top in overstek gemarkeerd door de natuurstenen consoles van de bakstenen zijgevels; geveltop met spitsbogig windbord met verdiepte drielob en windveer.

  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 252/1925, nr. 537/1962.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 420-421.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Haan of De Sterre met de drie Kaukens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29899 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.