erfgoedobject

Stadswoning met trapgevel

bouwkundig element
ID
29903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29903

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aanpalend aan de tuinzijde een lagere vleugel met lage begane grond en hoge bovenverdieping, eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met uitzicht uit het eerste kwart van de 18de eeuw, doch oude 15de-eeuwse kern, zie interieur. Verankerde bakstenen trapgevel (11 treden + topstuk) op een gecementeerde plint; beluikte en betraliede kelderopeningen. Belijnende geprofileerde kordons tussen de bouwlagen. Deur en vensters in vlakke bepleisterde omlijsting; op begane grond rechthoekige muuropeningen, deur met arduinen buitentrap en smeedijzeren leuning, rolluikkasten; licht getoogde bovenvensters; zolderluik tussen drie ovale oculi.

Interieur. Vleugel aan straatzijde met kelder voorzien van balkenzoldering op centrale hoofdbalk op midden- en muurstijlen met korbelen. In de achterkamer op de begane grond, op de achterwand aan beide zijden van een 19de-eeuwse schouw zijn achter behang 15de-eeuwse muurschilderingen bewaard; voorstelling van Heilige Catharina en Heilige Barbara met attributen en tekstbanderollen. Tuinvleugel. Begane grond kamer met beschilderde houten lambriseringen en ingebouwde kasten en schouw met verzorgd houtsnijwerk in régencestijl. Op de verdieping zoldering met moer- en kinderbalken en arduinen laatgotische schouw.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 421.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke dakconstructie van dit in kern middeleeuwse huis is verdwenen, maar in de waarschijnlijk 18de-eeuwse dakkap van het voorhuis zijn een groot aantal kepers afkomstig uit een middeleeuwse sporenkap. Het snel gegroeide eikenhout liet geen dendrochronologische datering toe.

  • VAN EENHOOGE D., DEBONNE V. & HANECA K. 2018: Middeleeuwse dakkappen in Brugge en ommeland. Een catalogus, Onderzoeksrapporten agentschap Onroerend Erfgoed 97, Brussel.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Stadswoning met trapgevel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29903 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.