Stadswoning met trapgevel

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Vlamingstraat
Locatie Vlamingstraat 45, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stadswoning met trapgevel

Deze bescherming is geldig sinds 26-04-2002.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stadswoning met trapgevel

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Diephuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met aanpalend aan de tuinzijde een lagere vleugel met lage begane grond en hoge bovenverdieping, eveneens onder zadeldak (Vlaamse pannen). Trapgevel met uitzicht uit het eerste kwart van de 18de eeuw, doch oude 15de-eeuwse kern, zie interieur. Verankerde bakstenen trapgevel (11 treden + topstuk) op een gecementeerde plint; beluikte en betraliede kelderopeningen. Belijnende geprofileerde kordons tussen de bouwlagen. Deur en vensters in vlakke bepleisterde omlijsting; op begane grond rechthoekige muuropeningen, deur met arduinen buitentrap en smeedijzeren leuning, rolluikkasten; licht getoogde bovenvensters; zolderluik tussen drie ovale oculi.

Interieur. Vleugel aan straatzijde met kelder voorzien van balkenzoldering op centrale hoofdbalk op midden- en muurstijlen met korbelen. In de achterkamer op de begane grond, op de achterwand aan beide zijden van een 19de-eeuwse schouw zijn achter behang 15de-eeuwse muurschilderingen bewaard; voorstelling van Heilige Catharina en Heilige Barbara met attributen en tekstbanderollen. Tuinvleugel. Begane grond kamer met beschilderde houten lambriseringen en ingebouwde kasten en schouw met verzorgd houtsnijwerk in régencestijl. Op de verdieping zoldering met moer- en kinderbalken en arduinen laatgotische schouw.

  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 421.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Relaties

maakt deel uit van Vlamingstraat

Vlamingstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.