erfgoedobject

Herenhuis Duusburch

bouwkundig element
ID
29905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29905

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Duusburch
  Deze vaststelling is geldig sinds

 • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis Duusburch
  Deze bescherming is geldig sinds

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Duusburch
  Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Eertijds zogenaamd huis "Duusburch". Laat-classicistische gevel van 1835 als verbouwing van gotische gevel met Brugse travee, type I met barokdeur in de vijfde travee. L-vormige plattegrond met koetshuis aan de Grauwwerkersstraat. 1873: aanbrengen van de nog bestaande koetspoort links in plats van twee vensters en afschaffen van de vroegere deur in de vijfde travee. Sinds toen herenhuis van het enkelhuistype; zeven/acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder twee samengestelde zadeldaken. Bepleisterde en wit-beschilderde lijstgevel boven een opengewerkte plint van arduin. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven benedenvenster en poort, laatst genoemde in geprofileerde omlijsting met oren. Rechthoekige muuropeningen, bovenvenster in geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag op kordon vormende lekdrempels. Hoofdgestel met kroonlijst op klossen en trigliefenfries. In de tuin bijgebouw uitziend op de Grauwwerkersstraat met op begane grond rondboogarcade en renaissancedakkapel.

 • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002027.
 • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 33/1835.
 • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 422.

Bron: GILTÉ S. & VANWALLEGHEM A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18nA Noord, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Gilté, Stefanie; Vanwalleghem, Aagje
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herenhuis Duusburch [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29905 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.