erfgoedobject

Herenhuis Duusburch

bouwkundig element
ID
29905
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29905

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Duusburch
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Herenhuis Duusburch
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Eertijds zogenaamd huis "Duusburch". Laat-classicistische gevel van 1835 als verbouwing van gotische gevel met Brugse travee, type I met barokdeur in de vijfde travee. L-vormige plattegrond met koetshuis aan de Grauwwerkersstraat. 1873: aanbrengen van de nog bestaande koetspoort links in plats van twee vensters en afschaffen van de vroegere deur in de vijfde travee. Sinds toen herenhuis van het enkelhuistype; zeven/acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder twee samengestelde zadeldaken. Bepleisterde en wit-beschilderde lijstgevel boven een opengewerkte plint van arduin. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven benedenvenster en poort, laatst genoemde in geprofileerde omlijsting met oren. Rechthoekige muuropeningen, bovenvenster in geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag op kordon vormende lekdrempels. Hoofdgestel met kroonlijst op klossen en trigliefenfries. In de tuin bijgebouw uitziend op de Grauwwerkersstraat met op begane grond rondboogarcade en renaissancedakkapel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002027.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 33/1835.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 422.

Bron     : Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Gilté, Stefanie, Vanwalleghem, Aagje
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herenhuis Duusburch [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/29905 (Geraadpleegd op )