Herenhuis Duusburch

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie West-Vlaanderen
Gemeente Brugge
Deelgemeente Brugge
Straat Vlamingstraat
Locatie Vlamingstraat 55, Brugge (West-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Brugge (adrescontroles: 01-11-2007 - 30-11-2007).
  • Inventarisatie Brugge - deel A (geografische inventarisatie: 01-12-1999 - 31-12-1999).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Herenhuis Duusburch

Deze bescherming is geldig sinds 04-10-1996.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis Duusburch

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Eertijds zogenaamd huis "Duusburch". Laat-classicistische gevel van 1835 als verbouwing van gotische gevel met Brugse travee, type I met barokdeur in de vijfde travee. L-vormige plattegrond met koetshuis aan de Grauwwerkersstraat. 1873: aanbrengen van de nog bestaande koetspoort links in plats van twee vensters en afschaffen van de vroegere deur in de vijfde travee. Sinds toen herenhuis van het enkelhuistype; zeven/acht traveeën en twee en een halve bouwlaag onder twee samengestelde zadeldaken. Bepleisterde en wit-beschilderde lijstgevel boven een opengewerkte plint van arduin. Begane grond verlevendigd met imitatiebanden uitstralend boven benedenvenster en poort, laatst genoemde in geprofileerde omlijsting met oren. Rechthoekige muuropeningen, bovenvenster in geprofileerde omlijsting; op de tweede bouwlaag op kordon vormende lekdrempels. Hoofdgestel met kroonlijst op klossen en trigliefenfries. In de tuin bijgebouw uitziend op de Grauwwerkersstraat met op begane grond rondboogarcade en renaissancedakkapel.

  • Afdeling Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg West-Vlaanderen, Cel Monumenten en Landschappen, archief, doss. DW002027.
  • Stadsarchief Brugge, Bouwvergunningen, nr. 33/1835.
  • DEVLIEGHER L. 1975: De huizen van Brugge, Kunstpatrimonium van West-Vlaanderen 2-3, Tielt, 422.

Bron: Gilté S. & Vanwalleghem A. 1999: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Brugge, Oudste kern, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 18NA, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Gilté, Stefanie & Vanwalleghem, Aagje

Datum tekst: 1999

Alle teksten

Relaties

maakt deel uit van Vlamingstraat

Vlamingstraat (Brugge)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.